Em pots trobar a...

unraconetalmon@gmail.com

diumenge, 18 de desembre de 2011

Cobrellit dels 100 desitjosBai Jia Bei (el cobrellit dels 100 desitjos) és una antiga tradició del nord de la Xina, amb la qual es dona la benvinguda i es celebra l'arribada d'una nova vida. El cobrellit es realitza unint els retalls de tela que ens regalen els familiars i amics, de tal manera que cada trocet representa els bons desitjos per la vida del nadó. Molts adoptants, especialment les que estan immersos en les llargues esperes per ser assignats des de la Xina, han adoptat aquesta costum. 


Segons explica la història, la última emperadriu de la dinastía Quing, va ser una simple concubina, fins el dia que va tenir la sort de donar a llum, a l'únic fill mascle de l'emperador.
Durant un temps, es va veure forçada a deixar sol al seu fill, i va concebre un pla per protegir-lo de les velles esposes de l'emperador, i obligar a les poderoses famílies Manchús, a renunciar a reclamar el tro.
A cada un dels caps dels cent clans més poderosos de l'Imperi, els va demanar una bobina de la millor seda. Va encarregar als costurers del palau que tallèssin les peces en trossets més petits, i amb aquests trossos va fer un trajo al seu fill. Així, simbòlicament, pertenyia a cada una d'aquestes cent nobles i poderoses famílies. I sota la seva protecció els déus no gosarien fer-li mal.


Cada retall va acompanyat del seu desig pel nen o nena que naixerà, junt amb un bocinet de tela. Tots aquests desitjos es guarden en un àlbum com a record pel nen, per tal que coengui qui li va enviar desitjos i quina tela acompanyava a cada desig.


Vaig conèixer aquesta història quan en Marc i la Bet ja havien nascut i vam iniciar la nostra recerca de retalls i desitjos a través de diversos fòrums d'internet on tothom fa el cobrellit. No cal dir que també vam obrir aquesta recerca  a familiars i coneguts, per tant als nostres cobrellits hi ha desitjos de tota mena. Obrir la bústia i trobar-la inundada de cartes amb bons desitjos era emocionant, i també una feinada alhora, ja que s'havien de retornar tots els desitjos. Després d'uns quants mesos vam aconseguir tenir els 100 desitjos que necessitàvem i actualment tenim un cobrellit gairebé acabat (només hi falta el darrere i acolxar) i l'altre tot just començat.
Per la part del darrere vaig aprofitar una funda nòrdica de quan eren bebés, així el cobrellit encara agafa més significat.


Aquests són els nostres 100 desitjos, potser reconeixereu el vostre... :-)

Aquest és el quilt que em va servir d'inspiració. Vaig decidir que agruparia les teles per colors, posant al centre les de color més clar.i aquest és el meu...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada